Черна дата. Днес се навършват 148 години от георичната смърт на

...
Черна дата. Днес се навършват 148 години от георичната смърт на
Коментари Харесай

Поклон, Дяконе! 148 години от героичната смърт на Апостола на свободата - Васил Левски

Черна дата. Днес се навършват 148 години от георичната гибел на Апостола на свободата Васил Левски. На 18 февруари е изпълнена смъртната присъда на Дякона. Дата на обесването е 6 февруари 1873 година, само че разминаването идва от другите календари.

През 1916 година в България е въведен Григорианският календар. Така датирането преди неговото въвеждане се трансформира по следния метод: към датите (събитията) през XX век (от 1900 до 1916 г.) се прибавят 13 дни, а към датите (събитията) през XIX век и обратно във времето се прибавят 12 дни. Следователно датата 6 февруари 1873 година по Юлианския календар (т.нар. остарял стил) се трансформира в 18 февруари 1873 година по Григорианския календар.

Васил Иванов Кунчев (Левски), именуван още Дякона или Апостола, е роден в град Карлово на 18 юли 1837 година Учи в родния си град, а по-късно в Стара Загора.

През 1858 година, благодарение на вуйчо си Василий, Левски приема монашество под името Игнатий, а година по-късно става дякон. На 3 март 1862 година, под въздействие на концепциите на Г. С. Раковски, Васил Кунчев отпътува за Сърбия и постъпва в Първа българска легия в Белград, като взе участие в сраженията за Белградската цитадела.

В този интервал получава прозвището Левски, поради проявената смелост и сръчност. След разпускането на легията Левски се причислява към четата на дядо Ильо челник. През 1863 година се трансферира в Румъния, само че след къс престой се завръща в България. 

На 26 декември 1872 година идва в Къкринското ханче, откъдето има намерение да тръгне за Търново и Букурещ. При пътуването от Ловеч до Къкрина е придружаван от Никола Цветков.

На 27 декември 1872 година Левски е хванат от турските управляващи. Първоначално е отведен за следствие в Търново, а по-късно е изправен пред специфичен съд в София. Първият разпит е извършен на 4 януари 1873 година от комисия отпред с Али Саиб паша.

Пред съдиите Апостолът трансферира цялата виновност за активността на ВРО върху себе си и предотвратява задържането на други нейни дейци. На 7 януари е проведена очна ставка с Димитър Общи и Атанас Попхинов. На идващия ден за утвърждение специфичната комисия изпраща до великия везир в Цариград присъдата на членовете на Революционния комитет в с. Голям извор, Тетевенско, взели участие в обира при Арабаконак.

Левски е наказан на гибел посредством обесване. Със специфична султанска заповед на Абдул Азис смъртната присъда на Апостола е доказана.

В цялата страна се провеждат възпоменателни церемонни, на които ще бъде почетена паметта на Левски. Те ще продължат и на 19 февруари.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР